perjantai 25. heinäkuuta 2014

Rapujen kuljetus/ rapujen säilyttäminen


Julkaistaanpas tälläkin otsikolla oleva teksti, sillä muutaman kerran on rapuja luovutettaessa tullut esille - että yllättävän monelle ei ole täysin selvää miten kuljettaa ja säilyttää rapuja niiden valmistushetkeen asti.

Ravut eivät selviä kuljetuksesta pitkään hengissä, jos ne suljetaan vesiastiaan (joutuvat veden pinnan alle). Rapu kuluttaa yllättävän paljon happea vedestä ja tukehtuvat/ hukkuvat ollessaan vesiastiassa veden peittämänä. Toisin sanoen vettä ei saisi olla kuljetusastiassa niin paljoa, että vesi peittää ravut. Tämä on haasteellista, yleisimmät syyt rapujen kuolleisuuteen kuljetuksesta on hukkuminen - väittäisin.

Omissa rapukuljetuksissa on toimittu seuraavasti ja kuolleisuus on ollut alle prosentin luokkaa:
  • iso pohja-alainen kuljetusastia. noin 50 rapua kohti on minimi astiakoko normaali robinhood kylmälaukku.
  • Kuljetusastian pohjalle muutama kylmäkalle/ jääpatruuna varmistamaan viileän kuljetuslämpötilan, tämän jälkeen pohjalle esim. 2 x Etelä-Suomen sanoma tai muu vastaava lehti (iltasanomakin käy)
  • Pohjalle vettä sen verran, että sanomalehdet selvästi kastuu, mutta vesi ei saa lammikoitua lehden päälle (ravut tykkäävät mennä päällekkäin kasoihin kuljetustilanteessa ja alimmat raputyypit hukkuvat jos ovat veden peittäminä)
  • Kun lastaat ravut astiaan voit käsin roiskimalla kostuttaa rapujen pinnan tai hifistelijä käyttää sumutinpulloa
  • Säilytä rapuja viileässä ja valolta suojatussa paikassa niiden puhtaaksi huuhtomis ja valmistamistilanteeseen saakka
  • Tällä ohjeella kolmen tunnin sumutinpullo kostutuksen avulla yksi äiti säilöi rapuja kellarissa kylmälaukussa pojalleen noin 18 tuntia eikä yksikään rapu kuollut. Rapuja oli 50 kpl kylmälaukussa.

Jos haluat kysyä lisää tai kommentoida, s-posti on rapumikko@gmail.com